مواد غذایی دارای مس به همراه مقدار مس موجود, طبع آنها, فواید و عوارض کمبود آن برای بدن
1. جگر سرخ شده گاو
در فهرست ما جگر سرخ شده گاو بیشترین مقدار مس را در بین مواد غذایی دارد. در هر 100 گرم جگر سرخ شده گاو مقدار 14 میلی گرم مس وجود دارد.
احتیاط
جگر گاو دارای طبع سرد است و برای افرادی که طبع بدنشان گرم است، مفید می باشد و به دلیل اینکه دارای کلسترول بالایی می باشد, افرادی که دارای فشار خون و کلسترول بالا هستند باید در خوردن آن بسیار احتیاط کنند.
2. جگر سرخ شده گوساله
جگر سرخ شده گوساله در رتبه دوم فهرست ما قرار دارد و در هر 100 گرم آن حدود 11 میلی گرم مس وجود دارد. جگر گوساله یک گوشت لطیف و خوش طعم از گاوهای جوان است که منبع غنی دیگری از ویتامین ها و مواد معدنی است. مصرف جگر خام یا نیم پخته رایج ترین راه ابتلای انسان به بیماریهای عفونی است. جگر مرغ، جگر گوسفند و جگر گاو ممکن است ناقل باکتریهایی مانند کمپیلوباکتر، سالمونلا و E. coli باشند و مصرف این باکتریها حتی در صورت مصرف کم میتواند منجر به مشکلات گوارشی مختلف و مسمومیتهای غذایی شود.
3. جگر آب پز بره
جگر آب پز بره در رتبه سوم فهرست ما قرار دارد و دارای 7 میلی گرم مس در هر 100 گرم آن می باشد. جگر بره سرشار از مواد مغذی و ویتامین است و طعم کمی ملایم تر از جگر گاو دارد. سرشار از ویتامین های A و B12 و منبع عالی آهن است. جگرها را می توان چند ساعت قبل از پختن در آب لیمو ترش قرار داد تا هرگونه ناخالصی های آن از بین برود.
4. اسپیرولینا خشک شده
اسپیرولینا خشک شده در رتبه چهارم فهرست ما قرار دارد و دارای 6 میلی گرم و نوع تازه آن دارای 0.6 ملی گرم مس می باشد. اسپیرولینا یک جلبک سبز-آبی است که به نام سیانوباکتری شناخته می شود و دارای مواد مغذی بسیار متراکم و غنی از مس است. اسپرولینا به شکل پودر است و می توان آن را به اسموتی ها اضافه کرد. مصرف اسپیرولینا ممکن است در بعضی موارد باعث سردرد، واکنش های آلرژیک، درد عضلانی، تعریق و بی خوابی شود. افرادی که به غذاهای دریایی، جلبک های دریایی و سایر سبزیجات دریایی حساسیت دارند، از مصرف اسپیرولینا خودداری کنند.
5. جگر اردک
جگر اردک در رتبه پنجم فهرست ما قرار دارد و حاوی 5 میلی گرم مس می باشد. جگر اردک منبع فوق العادهای از چربیهای سالم، پروتئینهای کامل است و سرشار از ویتامینهای B، ویتامین A، مس و آهن هم است.
6. کنجد
کنجد در رتبه ششم فهرست ما قرار دارد و حاوی 4 میلی گرم مس می باشد. از کنجد بیشتر برای پاشیدن روی نان استفاده می شود. دانه کنجد یکی از قدیمی ترین محصولات دانه روغنی شناخته شده است که بیش از 3000 سال پیش اهلی شده است. کنجد شرایط خشکسالی را به خوبی تحمل می کند و در جایی رشد می کند که سایر محصولات زراعی شکست می خورند. کنجد دارای یکی از بالاترین میزان روغن در بین هر دانه است. با طعمی غنی و آجیلی، یک عنصر رایج در غذاهای سراسر جهان است. مانند سایر غذاها، می تواند باعث ایجاد واکنش های آلرژیک در برخی افراد شود و یکی از 9 آلرژن رایج است که توسط سازمان غذا و دارو (FDA) مشخص شده است. (کنجد دارای طبع گرم و تر می باشد)
7. کاکائو 100%
کاکائو 100% در رتبه هفتم فهرست ما قرار دارد و دارای 3 میلی گرم مس می باشد. در کاکائو 100% هیچ ماده دیگری جز دانه های کاکائو وجود ندارد. زادگاه گیاه کاکائو آمریکای جنوبی می باشد و مایاها این گیاه را غذای خدایان می دانستند. شکلات تلخ حاوی مقدار زیادی آنتی اکسیدان قوی است که وارد جریان خون میشود و از لیپوپروتئینها در برابر آسیب اکسیداتیو محافظت می کند. کاکائو برای اکثر افراد بی خطر است اما به خاطر داشته باشید که کاکائو حاوی کافئین و مواد شیمیایی مرتبط و همچنین فلزات سنگین مانند سرب است. خوردن مقادیر زیاد ممکن است باعث عوارض جانبی مرتبط با کافئین مانند عصبی شدن، افزایش ادرار، بی خوابی و ضربان قلب سریع شود. (کاکائو دارای طبع گرم و خشک می باشد)
8. بادام هندی
بادام هندی در رتبه هشتم فهرست ما قرار دارد و دارای 2 میلی گرم مس می باشد. در سال 2019، چیزی حدود 4 میلیون تن بادام هندی در سراسر جهان تولید شد که ساحل عاج و هندوستان تولید کنندگان پیشرو بودند. مصرف بادام هندی می تواند در برخی افراد موجب بروز آلرژی، آبریزش بینی و تنگی نفس بشه. همچنین افراط در مصرف اون موجب بروز سنگ کلیه می شود. (بادام هندی دارای طبع گرم و خشک می باشد)
9. ماهی مرکب سرخ شده
ماهی مرکب سرخ شده در رتبه نهم فهرست ما قرار دارد و دارای 2 میلی گرم مس می باشد. ماهی مرکب شناگر سریعی هست که با نیروی محرکه جت حرکت می کند و تا حد زیادی طعمه خود را با دید پیدا می کند. آنها در میان باهوش ترین بی مهرگان هستند. در ماهی مرکب ماده ای به نام تروپومیوزین وجود دارد که می تواند باعث ایجاد واکنش آلرژیک در برخی از افراد شود. اگر شما به صدف ها حساسیت دارید از خوردن ماهی مرکب نیز اجتناب کنید.
10. ورمیشل سویا
ورمیشل سویا در رتبه دهم فهرست ما قرار دارد و حاوی 2 میلی گرم مس می باشد. یکی از روشهای بسیار ساده و معمول پختن ورمیشل سویا به این صورت است که آنرا با مقداری شیر و شکر و روغن در مدتی کمتر از ۵ دقیقه می پزند که طعمی بسیار لذیذ و بیاد ماندنی دارد.
توضیحات
مس یک ماده معدنی است که در سراسر بدن یافت می شود و به بدن شما کمک می کند تا گلبول های قرمز خون بسازد و سلول های عصبی و سیستم ایمنی شما را سالم نگه می دارد. همچنین نقش مهمی در تشکیل کلاژن و الاستین، بخش کلیدی استخوان ها و بافت همبند کمک می کند. بدون مس کافی، بدن نمی تواند بافت همبند آسیب دیده یا کلاژنی را که داربست استخوان را می سازد، جایگزین کند. مس همچنین ممکن است به عنوان یک آنتی اکسیدان عمل کند و رادیکال های آزاد را که می تواند به سلول ها و DNA آسیب برساند را کاهش می دهد. افرادی که مقادیر زیادی روی، آهن یا ویتامین C مصرف می کنند میزان مس موجود در بدن آنها کاهش می یابد. قبل از مصرف مکمل های مس باید از پزشک خود سوال کنید. مصرف بیش از حد مس می تواند خطرناک باشد و منجر به آسیب کبدی و علائم گوارشی شود (درد شکم، گرفتگی عضلات، تهوع، اسهال و استفراغ).
مقدار مس مورد نیاز برای بدن
4 تا 8 سال: 440 میکرو گرم
9 تا 13 سال: 700 میکرو گرم
14 تا 18 سال: 890 میکرو گرم
19 سال به بالا: 900 میکرو گرم
زنان باردار: 1000 میکرو گرم
زنان پرستار: 1300 میکرو گرم
خطرات مصرف بیش از حد مس
وجود مس بیش از حد در سیستم شما نادر است، اما ممکن است. برخی از افراد با وجود داشتن مس کافی از مکمل ها استفاده می کنند. برخی افراد بدون اینکه بدانند کمی مس اضافی دریافت می کنند. می تواند از انواع خاصی از ظروف آشپزی به مواد غذایی نفوذ کند. اگر آب چاه یا آبی که از لوله های مسی عبور می کند بنوشید، ممکن است بیشتر از مردم مس دریافت کنید. بارداری، قرص های ضد بارداری، عفونت، التهاب و استرس همگی می توانند سطح مس را در خون افزایش دهند. بیماری ویلسون وضعیتی است که باعث تجمع مس در مغز، چشم، کبد و کلیه می شود. اگر این بیماری یا شرایط ژنتیکی مانند مسمومیت ایدیوپاتیک مس یا سیروز دوران کودکی را دارید، نباید از مکمل های مس استفاده کنید.
-
درد معده, حالت تهوع و استفراغ
-
اسهال
-
مدفوع آبی یا سبز رنگ
-
مدفوع تیره و چسبناک حاوی خون
-
سردرد و سرگیجه
-
تب و لرز
-
تشنگی شدید
-
درد عظلات
عوارض و علائم کمبود مس برای بدن
علائم آن مانند: ناهنجاری های ساختاری و عملکردی است که در اسکلت و سیستم قلبی عروقی رخ می دهد و موجب عملکرد سیستم ایمنی ضعیف و ناهنجاری های عصبی نیز می شود. کمبود آشکار مس در انسان هایی که از رژیم غذایی متعادل استفاده می کنند نادر است. زیرجمعیت هایی که در معرض خطر کمبود مس هستند شامل نوزادان نارس تغذیه شده با شیر گاو (یا سایر شیر خشک های حاوی مس کم)، افراد مبتلا به سندرم سوء جذب (به عنوان مثال، بیماری سلیاک) و بیماران بای پس معده هستند. کمبود مس در بیمارانی که تغذیه کامل تزریقی دریافت می کنند نیز مشاهده شده است. مصرف مقادیر بالای مس نیز می تواند افراد را مستعد کمبود مس کند. سمیت مس با استفاده بیش از حد از مکمل های حاوی مس و به دنبال مصرف آب آلوده با غلظت بالای مس مشاهده شده است. دیگر علائم کمبود مس برای بدن به شرح ذیل است:
-
خستگی و ضعف
-
استخوان های ضعیف و شکننده
-
مشکلات حافظه و یادگیری
-
مشکلات راه رفتن
-
حساسیت به سرما
-
از دست دادن رنگدانه پوست
-
مشکلات تیروئید
-
بیماری سلیاک
افراد در معرض کمبود مس
-
افراد مبتلا به بیماری سلیاک
-
افراد مبتلا به بیماری منکس
-
افرادی که دوزهای بالایی از مکمل های روی مصرف می کنند
- افرادی که مکمل های روی و ویتامین C با دوز بالا استفاده می کنند
مس را با کدام ماده غذایی نباید خورد
مصرف بالای روی (150 میلی گرم در روز یا بیشتر) و ویتامین C (بیش از 1500 میلی گرم در روز) ممکن است باعث کاهش مس در بدن شود.
تاریخچه کشف مس خوراکی
ماهیت مس برای اولین بار در سال 1928 کشف شد، زمانی که ثابت شد موش هایی که از رژیم غذایی حاوی شیر کمبود مس تغذیه می کردند قادر به تولید گلبول های قرمز کافی نیستند. کم خونی با افزودن خاکستر حاوی مس از منابع گیاهی یا حیوانی اصلاح شد.
(مشخصات والپیپر)
سازنده: ® Cyrus
رزولوشن: 2800x1575
حجم: 1.94 مگابایت
فرمت: JPEG
سال ساخت: 1402
آپدیت:
لینک دانلود: دانلود والپیپر
جهت دانلود در سایز اصلی بر روی عکس کلیک راست کرده و گزینه Save Image As را بزنید.
مشکلات, پیشنهادات و نظرات خود را در همین پست یا از طریق ایمیل زیر با ما در میان بگذارید تا به آنها پاسخ داده شود.
cyrus04corporation@gmail.com
(تاریخ انتشار صفحه: 9 دی 1402)
(تاریخ آخرین ویرایش: 27 تیر 1403)
(لینکهای مرتبط با این موضوع):
-
آب
-
آهن
-
امگا 3
-
پتاسیم
-
پروتئین
-
روی
-
سلنیوم
-
فسفر
-
فیبر
-
کلسیم
-
لوتئین و زی زانتین
-
مس
-
منگنز
-
منیزیم
-
ویتامین A
-
ویتامین B
-
ویتامین C
-
ویتامین D
-
ویتامین E
-
ویتامین K