جام جهانی 1990 ایتالیا که چهاردهمین دوره مسابقات بود و با قهرمانی آلمان غربی به اتمام رسید. از معروف ترین تیم های غایب در این جام می توان به فرانسه و مکزیک و دانمارک اشاره کرد. همچنین تیم های کاستاریکا, ایرلند جنوبی و امارات متحده عربی برای نخستین بار وارد جام جهانی شدند
توضیحات
جام جهانی 1990 ایتالیا در 8 ژوئن 1990 برابر با 18 خرداد 1369 برگذار شد. مقامات فیفا میزبانی ایتالیا رو نسبت به انگلیس, اتحاد جماهیر شوروی و یونان ترجیح داده بودند. به روزرسانی ورزشگاه ها بیشتر از زمان برنامه ریزی شده طول کشید و برگزار کنندگان از این ترس داشتند که مجبور شوند این رقابت را با برخی از استادیوم های ناتمام شروع کنند اما همه چیز تا 8 ژوئن 1990 کامل شد. 12 شهر ایتالیا میزبانی مسابقات را بر عهده گرفته بودند. 116 کشور در انتخابی این جام از تاریخ 17 آپریل 1988 تا 19 نوامبر 1989 با هم رقابت کردند و "مارک ون در لیندن" از بلژیک و "هوانگ سون هونگ" از کره جنوبی با 7 گل زده بهترین گلزن مرحله انتخابی بودند. تنها اشتباه پیش آمده افتتاح رسمی مسابقات و ترتیب سخنرانی ها بود. رئیس فیفا "ژاو هاولانژ" منتظر ماند تا رئیس کمیته سازمان دهنده سخنرانی خود را انجام دهد و رئیس کمیته سازمان دهنده هم منتظر سخنرانی "ژاو هاوه لانژ" ماند. بنابراین هیچ سخنرانی برگزار نشد. تم این دوره ضربات پنالتی بود. پنج بازی به ضربات پنالتی کشید و 13 گل حین بازی با ضربه پنالتی زده شد و همچنین گل سرنوشت ساز فینال هم با ضربه پنالتی به ثمر رسید. تمامی قهرمانان دوره های قبلی جام های جهانی در این جام حضور داشتند و همگی توانستند از گروه خود صعود کردند.
گروه بندی
(مرحله گروهی)
گروه A
گروه 1 جایی بود که ایتالیای میزبان, چکسلواکی, اتریش و آمریکا در آن قرار داشتند. ایتالیا پس از 56 سال دوباره میزبان رقابت ها شده بود و آمریکا هم پس از 40 سال دوباره به جام جهانی راه یافته بود. روبرتو باجو در بازی آخر برابر چکسلواکی یکی از زیباترین گلهای جام جهانی را به ثمر رساند. کشور میزبان با اقتدار و بدون گل خورده توانست راهی دور حذفی شود و چکسلواکی هم به عنوان تیم دوم راهی مرحله بعدی شد.
گروه B
در گروه 2 و بازی افتتاحیه اولین شگفتی رقابت ها رقم خورد. آرژانتینی که با دیگو مارادونا قهرمان دوره قبلی شده بود در یک بازی خشن و پر برخورد در حالی که کامرون 9 نفره بازی می کرد بازی را 1 بر صفر به حریف گمنام خود واگذار کرد. آرژانتین بازی آخرش با رومانی را هم مساوی کرد تا با چاشنی شانس به عنوان تیم سوم گروه خود صعود کند. شوروی علارغمه پیروزی 4 بر 0 که در بازی آخرش مقابل کامرون به دست آورد باز نتوانست از گروه بالا بیاید. (این بازی آخرین بازی این تیم تحت نام کشور اتحاد جماهیر شوروی در جام های جهانی بود)
گروه C
در گروه 3 برزیل با درخشش "کارکا" بازیکن تیم ناپولی توانست سوئد را مغلوب کند. کاستاریکا دیگر تیم حاضر در این گروه اسکاتلند را شکست داد. اما در تاریخ 20 جون 1990 همزمان با بازی برزیل برابر اسکاتلند در ایران و شهر رودبار و منجیل زلزله ای مهیب رخ داد و طی آن 37,000 ایرانی کشته شدند. یورگن کلینزمن یکی از معدود بازیکنان جام جهانی 90 بود که با مردم زلزله زده رودبار و منجیل احساس همدردی کرد که 8 سال بعد در جام جهانی 98 در بازی بین ایران و آلمان توسط "احمدرضا عابدزاده" از وی قدردانی شد. کاستاریکا در بازی آخرش برابر سوئد دست به شگفتی بزرگی زد و توانست این تیم را مغلوب کند تا به همراه برزیل راهی دور بعدی شود.
گروه D
گروه 4 جایی بود که آلمان غربی مقتدر به مربی گری قیصر فوتبال خود یعنی "فرانس بکن بائر" در آن قرار داشت. آنها ابتدا با مثلث آتشین خود یعنی ماتئوس, کلینزمن و فولر توانستند تیم خوب یوگوسلاوی را با 4 گل شکست دهند. سپس با 5 گل نماینده آسیا امارات را در هم کوبیدند. اما کلمبیا برای صعود به دور بعد باید با آلمان غربی بازی می کرد. این تیم تا دقیقه 92 بازی هم یک بر صفر عقب بود ولی "فردی رینکون" گل سرنوشت ساز تیمش را وارد دربازه کرد تا کلمبیا هم راهی مرحله بعدی شود.
گروه E
در گروه 5 دیگر نماینده آسیا یعنی کره جنوبی قرار داشت. آنها برای دومین بار پیاپی راهی جام جهانی می شدند. کره جنوبی بر خلاف دوره قبلی که با تیم های قدرتمند ایتالیا و آرژانتین هم گروه بود در گروه آسانتری قرار داشت ولی باز هم موفق به صعود نشد. کره جنوبی هر 3 بازی خود را واگذار کرد. بلژیک با مربی گری "گای تیس" که در جام جهانی قبلی بلژیک را به مقام چهارم رسانده بود هر دو بازی برابر کره جنوبی و اروگوئه را با قاطعیت برد و علی رغمه شکست برابر اسپانیا در بازی آخر موفق شد از این گروه صعود کند.
گروه F
اما اوضاع گروه 6 بسیار جالب بود. ابتدا انگلیس برابر ایرلند جنوبی تن به تساوی داد. سپس هلند با تمامی ستاره گان یورو 88 خود یعنی گولیت, ریکارد, کومان و فان باستن برابر نماینده قاره آفریقا یعنی مصر قرار گرفت و نتیجه ای بهتر از مساوی کسب نکرد. انگلیس و هلند هم در بازی بعدی مساوی کردند و از اون طرف بازی ایرلند جنوبی و مصر هم بدون گل تمام شد. هلند و ایرلند جنوبی هم باز تساوی کردند. تنها بازی این گروه که برنده داشت بازی انگلیس و مصر بود که این بازی با تک گل "Mark Wright" بازیکن باشگاه دربی کانتی به پایان رسید.
(مرحله 1/8 نهایی)
CMR vs COL
اولین بازی مرحله 1/8 بین دو تیم شگفتی ساز مسابقات یعنی کامرون و کلمبیا برگزار شد. این بازی به وقتهای اضافه رفت. "روژه میلا" از ارکان اصلی تیمش بود. این بازیکن 38 ساله موفق شد دوبار دربازه کلمبیا را فرو بریزد تا کامرون تبدیل به اولین تیم غیر اروپایی و آمریکایی تاریخ در مرحله 1/4 نهایی جام جهانی شود. "رنه هیگیتا" سنگربان کلمبیا روی گل دوم کامرون مقصر اصلی بود.
CZE vs CRC
در شهر باری چکسلواکی تیم خوب کاستاریکا را با 4 گل در هم شکست. "توماس اسکوراوی" در این بازی 3 گل برای کشورش به ثمر رساند. وی در پایان مسابقات بعد از "سالواتوره اسکیلاچی" بهترین گلزن مسابقات با 5 گل زده شد.
ARG vs BRA
آرژانتین در استادیوم "دل آلپی" به مصاف رغیب سنتی خود برزیل رفت. این بازی با حملات گسترده برزیلی ها همراه بود اما "سرجیو گویکوچهآ" دربازه بان ذخیره آرژانتین مانع باز شدن دربازه تیمش می شد. آرژانتین روی تک موقعیتی که در اواخر بازی و روی نبوغ دیگو مارادونا به دست آورد به گل رسید. "کلودیا کانیجیا" تنها گل بازی را زد.
FRG vs NED
آلمان غربی و هلند در شهر میلان بازی بعدی را برگزار کردند. در دقیقه 22 بازی رودی فولر سعی کرد تا با حرکت دست توپ را وارد دربازه هلند کند که با عکس العمل "فان بروکلن" دربازه بان هلند و "فرانک ریکارد" مواجه شد. فولر و ریکارد با هم درگیر شدند و داور بازی هر دوی آنها را از زمین اخراج کرد. ریکارد دوبار بر روی فولر آب دهان پرتاب کرد که از چشمان داور مخفی ماند. آلمان غربی نیمه دوم را بهتر آغاز کرد و با گلهای کلینزمن و بره مه از حریفش جلو افتاد. پنالتی دقیقه آخر "رونالد کومان" تنها توانست اختلاف را به حداقل برساند. هلند قهرمان یورو 88 در مجموع 4 بازی حتی یک پیروزی هم کسب نکرد و جالبتر اینکه "فان باستن" ستاره هلند در این مسابقات حتی یک گل هم برای کشورش نزد.
IRE vs ROM
نتیجه بازی رومانی و ایرلند جنوبی در ضربات پنالتی مشخص شد. "پت بونر" سنگربان باشگاه سلتیک اسکاتلند توانست پنالتی "دانیل تیموفته" از رومانی را مهار کند تا ایرلند در نخستین حضورش در جام جهانی به 1/4 نهایی برسد.
ITA vs URU
ایتالیا در استادیوم المپیکو شهر رم به راحتی با دو گل اروگوئه را کنار زد."اسکیلاچی" و "سرنا" در این بازی برای ایتالیا گلزنی کردند.
YUG vs SPA
یوگوسلاوی که متشکل شده از بازیکنان مستعد بسیاری بود توانست اسپانیا را شکست دهد. سالها بعد تعدادی از این بازیکنان تابعیت خود را عوض کردند و در جام جهانی 1998 در تیم کرواسی بازی کردند. (داور شوکر, رابرت یارنی, رابرت پروسینچکی, آلن بوکسیج)
ENG vs BEL
انگلیس و بلژیک آخرین بازی مرحله 1/8 را برگزار کردند. این بازی تا دقیقه 119 بدون گل مساوی بود و احتمال می رفت کار به ضربات پنالتی کشیده شود اما "دیوید پلات" بالاخره دربازه بلژیک را فرو ریخت تا شاگردان "بابی رابسون" پیروز از میدان بیرون بیایند. "پل گسکوین" در دقیقه 85 بازی یک کارت زرد از داور بازی دریافت کرد.
(مرحله 1/4 نهایی)
ARG vs YUG
اولین بازی این مرحله بین آرژانتین و یوگوسلاوی برگزار شد. یوگوسلاوی در همان نیمه نخست 10 نفره شد. آرژانتین یکبار با ضربه دست "بروچاگا" به گل رسید ولی اینبار برخلاف چهار سال قبل داور گل را مردود اعلام کرد. این بازی نفس گیر به ضربات پنالتی کشیده شد. "دراگان استویکویچ" توپ رو به تیر دربازه زد اما دربازه بان یوگوسلاوی "ایوکوویچ" توانست پنالتی مارادونا رو مهار کند. ولی در ادامه "سرجیو گوی کوچهآ" دو پنالتی بازیکنان یوگوسلاوی را گرفت تا مارادونا همچنان در جام باقی بماند.
ITA vs IRE
ایتالیا با تک گل "اسکیلاچی" توانست از ضد محکم ایرلند جنوبی عبور کند. این گل روی شوت سهمگین "دونادونی" و دفع ناقص "پت بونر" سنگربان مشهور ایرلند و فرصت طلبی اسکیلاچی به دست آمد.
FRG vs CZE
آلمان غربی در غیاب مهاجم معروف خودش یعنی رودی فولر به مصاف چکسلواکی رفت. آلمان خیلی خوب بازی نمی کرد ولی به لطف حرکت انفرادی کلینزمن صاحب یک ضربه پنالتی شد و لوتار ماتئوس با قدرت توپ را وارد دربازه کرد تا آلمان غربی هم راهی نیمه نهایی شود. (چکسلواکی از دقیقه 70 به بعد 10 نفره بازی می کرد)
ENG vs CMR
بدون شک پرهیجان ترین و پرگل ترین بازی این مرحله در شهر ناپل بین کامرون و انگلیس انجام شد. تیم بی نام و نشان کامرون تا دقیقه 65 بازی با نتیجه 2 بر 1 از حریف قدرتمند خود جلو بود اما به دلیل عدم تجربه بازیکنان کامرون, تیم انگلیس صاحب 2 ضربه پنالتی شد و "گری لینکر" هر دوی آنرا وارد دربازه کرد تا تیم خوب کامرون از دور رقابت ها کنار رود. روند موفقیت آمیز کامرون باعث شد فیفا سهمیه قاره آفریقا را در جام جهانی بعدی از 2 سهمیه به 3 سهمیه افزایش دهد.
(مرحله نیمه نهایی)
ARG vs ITA
آرژانتین با اینکه در این جام تیم قدرتمندی نبود ولی به لحاظ برتریه دفاعی و تاکتیکی توانست در جام باقی بماند. تیمی که فقط دنبال گرفتن تساوی بود و به دربازه بان آماده خودش "سرخیو گویگوچه آ" اکتفا کرده بود. اولین دیدار نیمه نهایی مسابقات بین ایتالیا و آرژانتین در شهر ناپل برگزار شد, همان شهری که مارادونا در آن حکم خدا را برای مردم داشت. ایتالیا باز هم توسط مهاجم سرشناس خود یعنی "اسکیلاچی" به گل رسید. "والتر زنگاه" دربازه بان ایتالیا توانسته بود طی 5 بازی متوالی دربازه کشورش را بسته نگه دارد. (رکوردی که هنوز هم در تاریخ جام جهانی شکسته نشده است) اما در دقیقه 67 بازی یک اتفاق تلخ برای "زنگا" و ایتالیا رخ داد و آرژانتین به گل مساوی رسید. بازی به وقتهای اضافه کشیده شد. "آزلیو ویچینی" روبرتو باجوی جوان را به زمین فرستاد. "باجو" بسیار تیم آرژانتین را آزار داد و باعث شد "ریکاردو جوستی" برای چندمین بار روی وی خطا کند. داور بازی "جوستی" را از زمین اخراج کرد و در مجموع به 4 بازیکن آرژانتین کارت زرد نشان داد. بازی به ضربات مرگبار پنالتی رفت و "سرخیو گویگوچه آ" به مانند بازی قبلی توانست دو پنالتی را مهار کند تا آرژانتین برای دومین بار پیاپی راهی فینال مسابقات شود.
FRG vs ENG
تکلیف دیگر تیم فینالیست در بازی آلمان غربی و انگلیس مشخص می شد. آلمان غربی در نیمه دوم طی ضربه ایستگاهی "اندریاس بره مه" و جاگیری اشتباه پیتر شیلتون به گل رسید. اما باز این "گری لینکر" بود که به کمک انگلیس اومد و بازی مساوی شد. "پل گسکوین" ستاره جوان انگلیس در این مسابقات بود. وی در دقیقه 99 با خطایی که روی "توماس برتهولد" مرتکب شد یک اخطار از داور برزیلی بازی دریافت کرد و به دلیل اینکه یک اخطار هم قبلا برابر بلژیک گرفته بود بازی بعدی انگلیس را از دست داد. وی پس از دریافت این کارت زرد بسیار ناراحت بود و گریه می کرد. در نهایت نتیجه این بازی هم در ضربات پنالتی مشخص شد. آلمانی ها اشتباهی در کارشون نبود و همگی سربلند از ضربات پنالتی بیرون آمدند اما بازیکنان انگلیس دو ضربه پنالتی را هدر دادند تا تیم خوب "بابی رابسون" از رسیدن به فینال محروم شود.
(بازی رده بندی)
هر دو تیم ایتالیا و انگلیس در شهر باری برای کسب مدال برنز به مصاف هم رفتند. در نیمه دوم پیتر شیلتون سنگربان پرسابقه و با تجربه انگلیس اشتباه بدی رو انجام داد. وی متوجه روبرتو باجو نشد و این بازیکن توپ را از او دزدید و پس از یک و دویی که با "اسکیلاچی" انجام داد دربازه انگلیس را باز کرد. "دیوید پلات" 10 دقیقه بعد بازی را به تساوی کشاند. اما در دقایق پایانی بازی "اسکیلاچی" موفق شد یک پنالتی برای تیمش بگیرد. او بهترین پنالتی زن ایتالیا نبود ولی برای اینکه آقای گل شود پشت توپ ایستاد تا با همین گل, جایزه کفش طلایی مسابقات را از آن خودش کند. "اسکیلاچی" در 6 بازی از 7 بازی تیمش در این مسابقات موفق به گلزنی شد. با وجود درخشش "اسکیلاچی" در این مسابقات و سن پایین آن (25 سال) وی پس از این جام تنها یک سال دیگر در تیم ملی ایتالیا بازی کرد. در پایان بازی و برگزاری مراسم به هر دو تیم مدال اهدا شد و مراسم باشکوهی هم برگزار شد.
فینال
بازی های خشن آرژانتین در این دوره بخصوص در مقابل کشور میزبان ایتالیا باعث شد تا این تیم 4 بازیکن کلیدی خودش یعنی کانیجیا, اولاگ تیکوچه آ, ریکاردو جوستی و باتیستا را در فینال در اختیار نداشته باشد. آلمان غربی با مربی گری "فرانس بکن بائر" و رهبری کاپیتان خود لوتار مائوس تنها در 3 بازی گروهی مجموع 10 گل زد. یک تیم عالی که با خط حمله ای آتشین که از فولر, کلینزمن و اضافه شدن ماتئوس تشکیل شده بود. آرژانتین تیم میزبان یعنی ایتالیا را از رسیدن به فینال محروم کرده بود ولی بازی خشونت آمیز آنها برابر ایتالیا باعث شدیدتر شدن خشم هواداران میزبان شده بود. در همان ابتدای ورود بازیکنان آرژانتین به زمین و هنگام خوانده شدن سرود ملی آرژانتین تمام استادیوم بر علیه آنها شعار سر می دادند و بازیکنان آرژانتین را هو می کردند که بیشتر این توحین ها بر علیه مارادونا بود. این فینال با حملات گسترده آلمانی ها همراه بود. آرژانتین در این بازی نتوانست موقعیتی خلق کند. در نیمه دوم و در دقیقه 65 بازی یورگن کلینزمن فراری رو از سمت راست آغاز کرد. "پدرو مونزون" به روی وی خطا کرد و داور بازی وی را با کارت قرمز مستقیم از زمین بازی اخراج کرد که باعث خشم بازیکنان آرژانتین شد. 20 دقیقه بعد "روبرتو سنسینی" روی رودی فولر خطایی مرتکب شد تا تیم آلمان غربی صاحب یک ضربه پنالتی حساس شود. ماتئوس پنالتی زن اول آلمان پنالتی را نزد و آنرا به "اندریاس بره مه" واگذار کرد. "بره مه" توانست "گویگوچه آی" پنالتی گیر را مغلوب کند تا آلمان جلو بیفتد. 2 دقیقه بعد "گوستاوو دزوتی" با حرکت زشتی که به روی "یورگن کوهلر" انجام داد از زمین بازی اخراج شد. اعتراض های آرژانتین ها به داوری تمامی نداشت. مارادونا آخرین کارت زرد جام جهانی را دریافت کرد و آلمان غربی توانست به سومین قهرمانی در جام جهانی دست پیدا کند. آلمان غربی در سالی قهرمان شد که دیوار برلین فرو ریخت و 2 آلمان غربی و شرقی با هم یکی شدن. پس از متحد شدن آلمان این تیم تا 24 سال بعد نتوانست قهرمان جام جهانی شود و طی این سالها تنها یک مقام قهرمانی در یورو 1996 را کسب کردند.
جوایز
آمارها:
تعداد بازی: 52
تعداد گل: 115
کارت ها: (169 اخطار - 16 اخراج)
خشنترین تیم جام: آرژانتین (22 اخطار - 3 اخراج)
تماشاگر: 2,517,348 نفر
اولین گل: فرانسیس اومامبیک از (کامرون) برابر آرژانتین
آخرین گل: آندریاس بره مه از (آلمان غربی) برابر آرژانتین
بیشترین تعداد گل زده: آلمان غربی با 15 گل زده
بیشترین تعداد گل خورده: امارات متحده عربی با 11- گل خورده
پرتماشاگرترین بازی: آلمان غربی و یوگوسلاوی با 74,765 نفر
کم تماشاگرترین بازی: یوگوسلاوی و امارات متحده عربی با 27,833 نفر
تعداد گل به خودی: -
ویدیو
جام جهانی 1990 ایتالیا
<<< کانال نماشای ما جهت دیدن ویدیوهای بیشتر >>>
(مشخصات والپیپر 1)
سازنده: ® Cyrus
رزولوشن: 2800x1568
حجم: 1.23 مگابایت
فرمت: JPEG
سال ساخت: 2023
آپدیت:
لینک دانلود: دانلود والپیپر 1
(مشخصات والپیپر 2)
سازنده: ® Cyrus
رزولوشن: 2800x1568
حجم: 1.40 مگابایت
فرمت: JPEG
سال ساخت: 2023
آپدیت:
لینک دانلود: دانلود والپیپر 2
(مشخصات والپیپر 3)
سازنده: ® Cyrus
رزولوشن: 2800x1568
حجم: 2.21 مگابایت
فرمت: JPEG
سال ساخت: 2023
آپدیت:
لینک دانلود: دانلود والپیپر 3
جهت دانلود در سایز اصلی بر روی عکس کلیک راست کرده و گزینه Save Image As را بزنید.
مشکلات, پیشنهادات و نظرات خود را در همین پست یا از طریق ایمیل زیر با ما در میان بگذارید تا به آنها پاسخ داده شود.
cyrus04corporation@gmail.com
(تاریخ انتشار صفحه: 29 خرداد 1402)
(تاریخ آخرین ویرایش: 20 شهریور 1403)
(لینکهای مرتبط با این موضوع):
-
جام جهانی 1986 مکزیک
-
جام جهانی 1990 ایتالیا
-
جام جهانی 1994 آمریکا
-
جام جهانی 1998 فرانسه
-
جام جهانی 2002 کره جنوبی و ژاپن
-
جام جهانی 2006 آلمان
-
جام جهانی 2010 آفریقای جنوبی
-
جام جهانی 2014 برزیل
-
بهترین گلزنان جام جهانی
-
بیشترین بازی در تاریخ جام های جهانی
-
تاریخچه جام جهانی
-
عنصر شناسی تیم های قهرمان جام جهانی فوتبال